Pages

Thursday, April 28, 2011

OBESE... CARA MEMILIH MAKANAN YANG BETUL .JOM BELAJAR ..PART 3

Setiap kali kita makan.. pernah ker kita terfikir.. berapa banyak kalori yang kita makan?.. Adakah makanan yang kita makan itu perlu atau memberi manafaat kepada kita.. Ada kah  kita perlu makan ketika itu? .. dan kenapa kita perlu makan makanan itu...

Berapa panjangkah ukuran lidah kita? Cuma 7-9 cm sahaja... Walau sedap mana pun makanan itu.. cuma untuk di nikmati oleh lidah yang sepanjang 8 cm tu sahaja.. dan hanya untuk  beberapa saat sahaja.. selepas kita cepat mengunyahnya dan terus telan... lepas tu ..... masuk perut dan hahahaha...lu fikir la sendiri ...

Semuanya mengikut kebiasaan kita.. lidah kita akan menurut sahaja sebenarnya.. kalau kita biasa makan benda yang sama selalu... otak kita akan menterjemahkan sebagai biasa dan sedap.. lama2 kita akan merasa  makanan yang orang lain kata tak sedap sebagai sedap.. Contohnya.. orang India dah Biasa dengan Kari.. tanpa kari capati.. tak kenyang.. bagi dia.. sedap sangat tu,... kita tak pula boleh nak makan... sama juga ada orang masak mesti letak perasa.. jika tidak... perghhh...tak sedap..

Prinsipnya sama.. jika kita mengubah diet kita..mula2 memang banyak cobaan... sebab lidah, otak dan nafsu kita tak boleh nak terima perubahan.. lama2 ianya akan menjadi biasa dan tidak menjadi masaalah..

 Contohnya... anda mesti tak biasa minum kopi tanpa gula... tapi bila anda sudah biasa.. anda akan rasa nikmatnya.. anda akan tak boleh minum jika kopi itu bergula.. percayalah...

Ok...

Kita kena merancang apa yang kita perlu makan setiap hari.. Mulai dari sekarang..kita kena mengajar anak2 kita membezakan makanan yang baik dan makanan yang memudaratkan atau makanan tak sihat dan tak berkhasiat.

LEVEL AKTIVITI ANDA DAN KALORI KEPERLUKAN HARIAN

1. JARANG BERGERAK (Di tempat kerja; majoriti dari seharian anda hanya duduk di kerusi dan melayari intenet dan menaip sahaja. Di Rumah; majoriti hanay duduk dan menonton tv serta menaip sahaja)

KALORI  KEPERLUAN HARIAN ANDA ADALAH ; BMR X 1.2

2. AKTIF SEDIKIT (Di tempat kerja anda ada berjalan2 sedikit..seperti melayan pembeli atau menjada kana2 di nursery, mengajar. Di rumah anda ada mencuci pinggan mangkok, memasak, dan membersihkan rumah ) .Bersukan 1-3 kali seminggu

KALORI KEPERLUAN HARIAN ANDA ADALAH : BMR X 1.375

3. AKTIF ( Di tempat kerja anda sentiasa bergerak sepanjang hari,. Di rumah anda juga melakukan kerja2 di taman anda selain dari kerja rumah biasa dan bekerja di rumah melebihi 6 jam) .Bersukan 3-5 kali seminggu.

KALORI KEPERLUAN HARIAN ANDA ADALAH : BRR X 1.55

4. SANGAT AKTIF (Di tempat kerja anda melakukan kerja berat.. kerja2 pembinaan bangunan sebagai contoh...juga kerja2 ladang. Di rumah juga melakukan kerja2 berat. Bersukan  6-7 kali seminggu

KALORI KEPERLUAN HARIAN ANDA ADALAH : BMR X 1.725


UNTUIK MENGURANGKAN BERAT BADAN 1 KG SEMINGGU ANDA PERLU MENURUNKAN  40% DARI KALORI KEPERLUAN ANDA DALAM SEHARI.... hehe boleh ker?

ATAU

BERSENAM...

Contoh : 1. Berbasikal 1 jam kadar biasa bersiar2  : 300 kalori
              2. Berjogging 1 jam biasa                         : 550 kalori

sila rujuk exercise culculator di http://www.prohealth.com/weightloss/tools/exercise/calculator1_2.cfm sangat bagus untuk anda gunakan bagi yang rajin bersenam.

Untuk membakar 1 kg lemak dalam badan anda, ianya memerlukan 7800kalori tenaga.


MEMILIH MAKANAN YANG BETUL...

Sebelum tu kita kena tahu dulu beberapa perkara...

GLYCEMIC INDEX(GI)

GI mengukur kadar penukaran karbohiderat kepada glukose dalam badan kita. Jenis karbohidrat yang cepat di tukarkan kepada glukose mempunyai GI yang tinggi. Sebaliknya Karbohidrat yang lambat dan perlahan2 di tukarkan kepada glukose mempunyai GI yang rendah..

KENAPA MEMILIH MAKANAN YANG RENDAH GI PENTING DALAM DIET KITA?...

Bila Karbohiderat cepat sangat di tukarkan kepada glukose... berlaku peningkatan glukosa secara mendadak dalam badan kita. Ini menyebabkan berlaku juga pengeluaran Insulin yang banyak dari kelenjar pankreas.. Glukose akan di cernakan dengan cepat... tiada glukose dalam darah sedangkan ada  berlebihan insulin hasil dari rangsangan tadi. Ini menyebabkan SMS di hantar ke otak kita menyatakan... HYPO>>>LAPAR>>>>  dan kita akan makan lagi... fenomena ini di sebut sebagai CARBOHYDRATE CRAVING..

Anda juga kena tahu bahawa TENSION juga merangsang pengeluaran hormon cortisol yang akan merangsang pengeluaran Insulin dan akan menyebabkan carbohyderate craving. Itu sebabnya orang yang dalam stress akan selalu lapar.. kuat makan dan OBESE.... sebenarnya banyak penerangan yang sedikit komplikated... tak perlu lahkan....




GI bawah dari pada 55 adalah di kira sebagai low.. dan jika melebihi 70 di katagorikan sebagai high GI
saya sertakan juga senarai beberapa makanan dengan GI masing2 untuk panduan anda semua... yang lain2 tu anda carilah sendiri di internet...








Tak payahlah saya terangkan apa itu satiety index i.. Yang penting makanan yang mempunyai G:S ratio yang rendah adalah yang terbaik bagi mereka2 yang ingin menurunkan berat badan.


OLEH KERANA MAKANAN RUJI KITA NASI... BERAS PUTIH MEMPUNYI GI YANG SANGAT TINGGI ..IAITU 92 = GULA PUTIH.. 
Di Malaysia beras yang mempunyai GI yang sangat rendah adalah Beras Faiza Herbal Ponni ..Mengandungi 70% rendah karbohaiderat juga (saya bukan agen dan ada share dengan faiza co tau!!!..hello!!!.....)


DI BAWAH INI ADALAH PYRAMID MAKANAN KLASIK..YANG KITA BELAJAR DULU... kajian mendapati ianya tidak sesuai untuk kita sekarang dan penyebab obesiti. Kita di suruh makan banyak karbohiderat...Itu untuk tok nenek kita dulu yang bekerja di kebun dan sawah..bukan untuk kita...






Pyramid makanan yang dibawah  ini adalah yang lebih baik untuk generasi sekarang. Mengelakkan Obesiti dan untuk kekal sihat. Banyakkan  sayuran dan makanan low GI dan karbohiderat terletak di petak no 2 atas....






BACALAH SATU PETIKAN ARTIKEL INI UNTUK RENUNGAN ANDA SEMUA!!!!
KALAU YANG MALAS BACA..SCROLL TERUS KE BAWAH......OK.........

RICE and other grains like wheat and corn can actually be worse than sugar. In fact, if you go by the glycemic index (GI) and glycemic load (GL) studies, white rice is almost equal to white sugar.
Indeed, white rice has an index of 92 versus 100 for sugar. The glycemic load is 30 — in excess of the 20 that it he upper limit per "good carbohydrate" serving. 
However, there are several reasons why rice is worse than sugar:
* Rice becomes sugar 
This is a fact that no nutritionist can deny: rice is chemically no different from sugar. Remember the experiment in school where you chewed on some cooked rice for a while. After a while, it turned sweet!
Actually, one bowl of cooked rice is the caloric equal of 10 teaspoons of sugar. It does not matter whether it is white, brown or herbal rice.
A bowl of brown rice is richer in fibre, some B vitamins and mineral but it is still the caloric equal of 10 teaspoons of sugar. 
To get the same 10 teaspoons of sugar, you need to consume to lots of kangkong — 10 bowls of it. 
* Rice cannot be digested before it is thoroughly cooked. However, when thoroughly cooked, it becomes sugar and spikes circulating blood sugar, within half an hour — almost as quickly as it would if your took a sugar candy. 
* Rice is also lacking in the "rainbow of anti-oxidants". This complete anti-oxidant rainbow is necessary for the effective and safe utilisation of sugar.
Fruits come with a sugar called fructose. However, they are not empty calories as the fruit is packed with a whole host of other nutrients that help its proper assimilation and digestion. 
* Rice has no fibre
The fibre of the kangkong fills you long before your blood sugar spikes. This is because the fibre bulks and fills your stomach. Since white rice has no fibre, you will end up eating lots of this "calorie dense" food. 
Brown rice has more fibre but still the same amount of sugar. 
* Rice is tasteless while sugar is sweetThere is only so much you can eat at one sitting. How many teaspoons of sugar can you eat before you feel like throwing up? 
How many bowls of rice would you eat at lunch in a banana leaf restaurant today? 
Another point worth noting is that rice is always the main part of the meal. While sugar may fill your dessert or sweeten your coffee, it will never be the main part of any meal. You could eat maybe 2-3 teaspoons of sugar at one meal.
However, you could easily eat the equivalent of two to three bowls, which translates to 20-30 teaspoons of sugar, in one meal. 
I am always amused when I see someone eat sometimes five bowls of rice (50 teaspoons of sugar) at a banana leaf restaurant and then ask for teh tarik that is kurang manis!
There is no real "built in" mechanism for us to prevent overeating rice. How much kangkong can you eat? How much fried chicken can you eat? How much steamed fish can you eat? 
Think about that. In terms of just quantity, where will you eat more — at a banana leaf restaurant where rice it the bulk or a western restaurant serving grilled fish and broccoli?
You eat more salt
As rice is tasteless, you tend to consume more salt — another villain when it comes to high blood pressure. 
You tend to take more curry which has salt to help flavour the tasteless rice. We also tend to consume more ketchup and soy sauce which are also rich is salt. 
* Eating rice causes you to drink less water. The more rice you eat, the less water you will drink as there is no mechanism to prevent the overeating of rice. 
* Rice, wheat and corn come hidden in our daily food. As rice is tasteless, it tends to end up in other substitute foods like rice flour, noodles and bread. 
* Rice, even when cooked, is difficult to digest. It is "heavy stuff". 
If you have problems with digestion, try skipping rice for a few days. You will be amazed at how the problem will just go away. 
* Rice prevents the absorption of several vitamins and minerals. When taken in bulk, it reduces the absorption of vital nutrients like zinc, iron and the B vitamins. 
Actually, you were not meant to eat rice. You see, our genes have hardly changed in more than 30,000 years. 
However, our food and lifestyle has changed dramatically. The caveman would hardly recognise our food or way of life. 
Caveman food was never cooked as fire was not yet tamed. Thus, he ate only those foods that you can eat without treatment with or by fire. 
The stuff that he ate were fruits, vegetables, fish (sushi anyone?), eggs, nuts and meat. 
Yes, even meat. You can even eat meat raw if you were starving in the forest. You have the necessary enzyme systems to digest meat.
However, rice, like wheat and corn, cannot be eaten raw. It must be cooked. Even if you are starving in the desert, you cannot eat rice in the raw form. This is because we do not have the system of enzymes to break rice down. 
Thus, the caveman never ate rice. As you share the same genetic code, you shouldn’t too. To make matters worse, you not only eat rice, but also make it the bulk of your food. In some parts of Asia, rice forms up to 85 per cent of the plate.
Even if you take rice, keep it to a minimum. Remember, it is only for your tongue, not your body. 
* Rice is actually vitaminless, mineraless, colourless, flavourless, fibreless and useless. 
Can you rely on rice to keep you healthy? Eat a colourful and varied diet. 
Are you addicted?
Going rice-less may not be easy but you can do it. Here are some strategies that you can pursue in your quest to eat less rice:
• Cut your rice by half. Barry Sears, author of the Zone Diet, advises "eating rice like spice".
Instead, increase your fruits and vegetables. Take more lean meats and fish. You can even take more eggs and nuts.
• Have rice-less meals — take no rice or wheat at breakfast. Go for eggs instead. 
• Go on rice-less days — go ‘western’ once a week. Take no rice and breads for one day every week. That can’t be too difficult. 
• Appreciate the richness of your food — go for taste, colours and smells. Make eating a culinary delight. 
Enjoy your food in the original flavours. Avoid the salt shaker or ketchup. You will automatically eat less rice. 
Eat your salads before your meal. You many even eat your fruit dessert before your meals. The fibre rich fruits will "bulk up" in your stomach. 



Saya Ingin mengingatkan anda semua tentang roti ini.... Ingat tak BREAKTHRU gardenia.. Resipinya di cipta olih DR Fatimah Lecturer saya masa di UKM dulu... Roti yang mempunyai GI yang sangat rendah... Jika .nak turunkan berat badan...atau nak kekal sihat... Makan lah roti ini... Mahal la sikit... (saya juga tak ada share dengan gardenia yer....)


tengok saja labelnya GI value untuk 2 keping hanya 15.1 sahaja...


Tiga jenis roti ini juga mengandungi kandungan kalori yang berbeza..






ok..dah penat ni... nanti you all pun tak boleh nak terima...............

KITA SAMBUNG ESOKLAH YER  PART 4....... INGAT... AMBIL MAKANAN YANG LOW GI...
Esok kita cerita lagi tentang pemilihan makanan...saya akan berikan jumlah kalori makanan2 tang biasa kita ambik untuk panduan anda. InsyaAllah....


3 comments:

  1. auntie, saya housemate keyra. cepat cepat update tau. tengah on diet ni. hehe (^_^)v

    ReplyDelete
  2. Eh... sabar2 la ninie... biar lambat asat buat..hehe...

    ReplyDelete
  3. Good day. I like your blog post. It all looks fantastic. I got here from Yahoo by researching and I can see why. Keep up the good work.
    hydrogen water machine

    ReplyDelete